What the purpose?

Een gesprek met Bianca Pouw.

“Ik weet het nog goed”, vertelt Bianca Pouw, “Ik was op terugreis

van een zakelijke afspraak waar ik net een grote opdracht had binnengehaald. Midden op de A73 dacht ik: is dit hetnu? Mooie opdracht, maar wordt de wereld hier beter van?”

Bianca Pouw
Het was tijd voor iets anders. In haar kantoor hangt nu een quote ‘Be the change, start a business.’

En dat is precies wat Bianca nu heeft gedaan. Een sociale onderneming Dat heeft natuurlijk wel wat voeten in de aarde gehad, maar hij staat, Eco-Units, met als slogan: meer ruimte voor mens en natuur.

Ze heeft bewust gekozen voor een sociale onderneming. Gekozen om te werken met mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, maar die hun plaats verdienen in dit bedrijf. Samen met hen verbouwt ze afgedankte containers om tot Eco-Units die in stadswijken kunnen fungeren als opbergplaats voor speelgoed, buitenleslokaal, opslag voor sportattributen voor sportcoaches of fietsenstalling. Zo’n Eco-Unit is daarmee niet alleen een mooi tweede leven begonnen, maar wordt ook een plek voor ontmoeting in de wijk. Kinderen, ouders, vrijwilligers komen elkaar tegen — soms voor het eerst — en er ontstaat een mooie cohesie.

Maar er is meer, want Bianca Pouw heeft ook een passie voor natuur. Dus was de vraag, hoe kunnen mensen in een stad meer in aanraking komen met natuur en hoe kan de natuur beter gedijen in een stadsomgeving? De oplossing is de Eco-Units zo ‘groen’ mogelijk zijn gemaakt. Bijvoorbeeld via het standaard groene dak en de bijenhotels. Zo ontstaan dus ook ‘groene vlekken’ in een stad.

We weten dat groen, natuur gezond is voor mensen. Nogal een inkoppertje denk ik, maar Bianca vertelt dat een natuurlijke omgeving meehelpt bij het genezingsproces van zieken. Ja, da’s natuurlijk waar, allerlei onderzoeken tonen dat ook aan. Toch lijkt de natuur soms zo ver in de stad of op een bedrijventerrein. Mooi om dan te zien dat er steeds meer belangstelling ontstaat bij gemeenten, instellingen en bedrijven om die natuur weer aan te trekken.

Bianca Pouw

“Ik zit ook steeds meer bij mensen van de afdeling HR aan tafel van bedrijven”, vertelt Bianca, “Omdat ook zij zien hoe goed het ons als mensen doet om meer natuur om ons heen te hebben.” Daarmee kan een Eco-Unit bijvoorbeeld ook een fietsenstalling worden op een bedrijventerrein.

‘Als je je eigen purpose ziet, dan moet je ook handelen.’

“Het is misschien een beetje zweverig”, vertelt ze, als verder vraag naar eigen purpose, “maar ik wil mijn leven hier op aarde goed besteden.” Over dat laatste is er zeker geen twijfel, Bianca is voor mij het type mens dat niet alleen haar purpose ontdekt, maar daarna vooral haar handen uit de mouwen steekt. Als sociaal ondernemer de kansen zien en die benutten. Mooi toch.

Ron van Es | founding partner Purpose Connection